Posted by: westenbroek | April 16, 2010

Is ouderwetse meubelen onze ontsnapping?

Waarom kopen een groot aantal mensen antieke meubelen?
Een raar gezicht is wanneer je een televisie en nintendo wii zou plaatsen in een kamer ingericht met barok stoelen

Ondanks dat alles moderner wordt groeien de ondernemingen die zich inzetten om meubilair te restaureren

  • Een verklaring kan zijn dat ouderwetse meubelen iets representeren dat voor ons significant is.
  • Het kiezen van klassieke meubelen kan een teken van oppressie zijn tegen de vernieuwende en fluctuerende mode; een manier om je vast te houden aan een verleden dat nooit kan veranderen.
  • De klassieke stijlen van meubilair zijn heel bekent en constant.
  • Het is een denkwijze die volledig is en geïnterpreteerd en een medium om te vluchten aan het nu.

Barokke stoelen altijd worden vaak verzameld door verzamelaars. Als een verzamelaar eigenaardige voorwerpen zoekt, dan zal hij absoluut in meubilair in de stijl van barok eigenaardigheid vinden.

Maar het is niet alleen de eigenzinnigheid van het object, maar ook omdat het ons terug brengt naar een tijd waar er nog geen massa productie was. Aangezien de stoelen handmatig gemaakt zijn, zijn ze altijd anders.
Wanneer je een barok stoel ziet dan wordt je vrijwel geforceerd om alle details van de stoel te bekijken, omdat elk deel van de stoel met detail is uitgewerkt. Bij barok meubelen is er geen deel van de meubelen dat gaat zonder detail of een patroon. Opvallend is ook de voorkeur naar goud in plaats van het overheersende zilver.

Waarom de kleur goud dominant voorkomt bij barok meubilair kan komen door wat goud vertegenwoordigde. Goud staat voor welvaart, schoonheid, maar het meest belangrijke is, het straalde macht uit. Toch nu, de overheersing van de kleur zilver over goud kan vertaald worden door middel van het feit dat technologie fundamenteel is geworden en een teken van macht en de ontvankelijkheid van de mens. Stel je een machine voor, de eerste kleur die in je opkomt is waarschijnlijk zilver.

Huiskamers met barok stoelen zijn spectaculair om te beschouwen. Antieke meubelen hebben zoveel detail en bovendien het is alsof elk deel een eigen verhaal heeft en dat maakt ze zo uniek.

In plaats van je huis steeds te moeten herinrichten omdat de stijlen van tegenwoordig altijd maar veranderen is het een uitstekend idee om te kiezen voor barok meubilair.


Leave a comment

Categories